пʼятницю, 8 травня 2015 р.

Що означає бути журналістом


    Журналістика – одна з найважливіших професій в суспільстві. Надто,  зважаючи на те, що зараз Україна переживає нелегкий воєнний період, і журналісти інформують цілу країну про події на фронті. Проте, навіть в мирний час бути інформатором – велика відповідальність. Адже ти – посередник між народом та подіями, про які він повинен дізнатись. Ти здобуваєш, фільтруєш, редагуєш та надаєш інформацію. Від тебе залежить, у якому вигляді вона постане перед реципієнтом. А від того, у якому вигляді люди отримають інформацію, залежить, якою буде громадська думка про ту чи іншу річ або подію. Саме тому для виконання такого обовязку не підійде будь-хто. Людина з хистом до журналістики повинна мати особливі якості.

    Перш за все, однією з головних рис компетентного журналіста є обєктивність. Той, хто обрав шлях бути гарантом правдивої інформації, не має права спекулювати. використовувати пропагандистську риторику, навязувати власну думку тощо. Звісно, ніхто не забороняє висловити свій погляд на речі, але це слід зробити у правильний спосіб – уникаючи будь-якого тиску на реципієнта. Той, хто читає твою статтю чи дивиться твій репортаж, повинен сам проаналізувати те, що дізнався і сформувати свою власну думку.
    
    Другим важливим вмінням журналіста є грамотність,  стилістичне відчуття тексту та вміння його «побудувати». Наприклад, якщо читач бачить, що стаття надто велика і не поділена на блоки, він навряд чи стане її читати. Крім того, текст треба написати без граматичних та лексичних помилок, аби він був приємним на слух та око. І нарешті, хороший публіцист вміє правильно підібрати стиль до статті на ту чи іншу тему. Нехай це розповідь, аналіз, роздум чи пряма констатація фактів – усе треба писати в особливій манері.

    Останній за порядком, але не за важливістю, фактор – довершеність повідомлення. Від журналістських матеріалів не повинно виникати відчуття незавершеності, ніби потік інформації різко обірвався. Реципієнт повинен сповна задовольнитися статтею чи репортажем, аби в нього не було бажання пошукати інформацію на ту ж тему в іншому джерелі.

    Я вважаю, якщо притримуватись цих правил, а також запастить терпінням і наполегливістю,  то можна досягти великих успіхів у журналістиці. 

Немає коментарів:

Дописати коментар