пʼятницю, 8 травня 2015 р.

Рецензія на фільм "Tale wag the dog"

       Бути публічною особою – це раз і назавжди звикнути до постійних спалахів фотокамер, негативних, іноді навіть обурливих відгуків у «жовтій пресі» та змиритись із тим, що кожен твій крок буде обговорюватись громадськістю.  Зробити помилку у такому випадку – означає втратити все. Проте людська хитрість не має меж..
       Це демонстрація уміння політиків та державних лідерів зберігати свою репутацію будь-якою ціною, яку у 1997 році переніс на екран режисер Барі Левінсон, чудом поєднавши в одній картині паралельні жанри драми та комедії. І успіху цьому парадоксу із бюджетом у 15 млн. доларів не довелося чекати довго – збори фільму склали 64 млн. доларів.
        У сам розпал політичної боротьби перед виборами президента США розгорівся сексуальний скандал, у якому прямим учасником був один із кандидатів. Команда його «рятівників», що складалася із Конрада Брайана ( Роберт де Ніро) та Вінфред Еймс (Енн Хеч), вирішили поповнити свої лави відомим продюсером Стенлі Мотсом (Дастін Хоффман).
       Тема фільму розкривається поетапно. Початок абсолютно не дає глядачеві змоги здогадатись про наступні події. А розпочинається все із реклами передвиборчої агітації одного із кандидатів, гаслом якого було : «Навіщо міняти коней посеред переправи?». Цікаво те, що саме ця фраза справді була салоганом передвиборчої кампанії Авраама Лінкольна та Франкліна Теодора Рузвельта.
         Увесь фільм зовсім не має яскравих барв. Костюми, грим, декорації – усе це поєднується в один спільний сіруватий план, який розбавляється лише щедрою порцією іронії, хитрості та сатиричних жартів про тодішні жорстокі реалії, які збереглись і до сучасності.
      Єдиною позитивною, але, на жаль, невеличкою, частиною фільму є пісні. Та навіть ті були використані зовсім не у благородних цілях. «Good old shoe» , «The american dream», «The men of the 303» - усі ці музичні твори композитор Марк Нопфлер вдало поєднав у цій драматичній комедії.
       Назва говорить сама за себе. «Хвіст виляє собакою» ( «Tale wag the dog») – це англійська приказка, яка означає відволікати увагу від чогось великого на щось маленьке, аби затінити справжню проблему меншою або ж навіть фальшивою. Все це робиться, звичайно, задля власних інтересів.
        Закінчення фільму було, мяко кажучи, неочікуваним. Поєднавши в одному ознаки двох жанрів, монтажер Стью Ліндер зумів за декілька останніх хвилин оригінальним способом продемонструвати та пояснити глядачеві, що все-таки межі можливостей деяких людей мають набагато ширші кордони, аніж навіть межі уяви інших.

Немає коментарів:

Дописати коментар